Tango en Kunst - Kunst en Tango

Virtuele expositie van Flor de Fango bij gelegenheid van het 30-jarig bestaan.

Tijdens de eerste rage van de tango in Europa, tussen 1910 en 1912, werden ook de eerste kunstwerken met dat thema gemaakt. Het was de tijd van de Art Nouveau, tien jaar later gevolgd door de Art Deco. Het accent lag op het sensualiteit van de dans en op sjieke kleding die daarbij in Parijs en Londen werd gedragen. Later lag het accent op de passie waarmee de tango werd gedanst, op de onstuimigheid van de beweging of op de intimiteit van de omarming.

Sinds ruim een jaar exposeert Flor de Fango in haar gebouw in Arnhem werk van kunstenaars die de tango verbeelden. De aanwezigheid van steeds andere kunstwerken verhoogt de sfeer, geeft steeds een wat andere ambiance en is een stimulans om zelf kunst aan te schaffen. Bovendien is het boeiend om de tango te zien door het oog van een beeldend kunstenaar.

In 2020, het jubileumjaar van Flor de Fango, krijgt kunst extra aandacht, niet alleen in ons gebouw, maar ook via deze website waarin we de aandacht vestigen op Nederlandse kunstenaars voor wie tango een thema is. We vragen dansers en aficionados om reacties op deze werken en zullen die reactie gebruiken bij de selectie van exposities in de toekomst. Welke kunstenaars verbeelden volgens tangodansers de dans treffend en voegen iets toe aan onze beleving van de tango.

Wie een reactie wil sturen op de werken in deze virtuele expositie, kan dat doen via de pagina 'Reageer'. Met je reactie lever je een bijdrage aan de keuze van kunstwerken voor toekomstige exposities.

Op de volgende pagina vind je een lijst van de geselecteerde kunstenaars met hun 'tangowerken'. Alle werken hebben een uniek nummer. Op de pagina 'Reageer' kun je aangeven welke werken voor jou favoriet zijn.