TangoPraat

In vorm blijven op tangomuziek

zondag 12 april 2020 14:33

Tango vraagt best wat van een mens. In ieder geval moet je voldoende fit zijn om goed te kunnen bewegen en dat een of meer tanda's vol te houden. Verder is het goed om voordat je gaat dansen bewegingsoefeningen te doen om de spieren op te warmen, dat voorkomt de kans op blessures.

In deze coronatijd waarin dansen lastig is, kun je extra aandacht besteden aan oefeningen die zowel je bewegingsapparaat fit houden, als je gevoel voor tango en de muziek ervan stimuleren. Een mooie oefening vind je hier op de muziek van 'Santa Maria del Buen Ayre'. De muziek is van het Gotan-project. En als je dan tochdaarop gaat bewegen is het leuk daarvan iets meer te weten.

Gotan is een groep van Franse, Zwitserse en Argentijnse musici die vanaf 1999 de traditionele tango combineren met moderne electronischeinstrumenten. Het woord gotan is een verbastering van het woord tango en komt uit het lunfardo, de volkstaal uit de randwijken van Buenos Aires. Hun bekendste album is 'La Revancha del Tango' uit 2001.

De muziek van Santa Maria del Buen Ayre is gebruikt door Asiya Khasnutdinova van de Valeoclub in Atlanta voor een finess workout die je ook thuis kunt doen. Je hebt er niemand voor nodig behalve jezelf, maar natuurlijk kun je het ook samen en met anderen doen. Het is goed voor je fysieke gezondheid en het helpt je de muziek en het ritme van Gotan beter te begrijpen, wat uiteindelijk ook weer bijdraagt aan je tangovaardigheden. Vooral in de tweede helft van devideo zie je vele stappen die je - ook als beginnende danser - zult herkennen. Los daarvan is het een goede oefening in balans.

Dezelfde tango werd gebruikt voor de tango die Jennifer Lopes danste met Richard Gere in de film 'Shall We Dance'