TangoPraat

Lesje in muzikaliteit van Murat Erdemsel

zaterdag 11 april 2020 16:18

Murat Erdemsel is een bijzonder begaafd kunstenaar, niet alleen een geweldige tangodanser, maar ook schilder en daarnaast iemand met bijzondere didactische talenten.

Als schilder heeft hij onder meer bekendheid gekregen met zijn muzikale schilderijen waarin hij de verschillende lagen en fraseringen in de muziek als het ware vertaald in beelden. Melodieuze, vloeiende fasen zet hij om in ronde motieven, meer ritmische, stevige stukken in lijnen en hoekige vormen. Van dat geheel maakt hij langwerpige, vaak kleurrijke schilderijen die de lijn van de muziek volgen en waar je op een gegeven moment de muziek letterlijk in gaat zien. Op zijn internetsite (muraterdemsel.com) vind je daarvan erg mooie voorbeelden, waarbij hij details uit zijn schilderijen soms ook nog eens laat bewegen, wat het effect van muzikaliteit nog verhoogt. Over dat onderwerp geeft hij lezingen, maar ook betrekt hij het in zijn lessen.


Met allerlei voorbeelden probeert hij de mensen die zijn lessen volgen mee te nemen in het aanvoelen van, bijvoorbeeld, het verschil tussen vloeiende en minder vloeiende passages. Hij leert de dansers hoe ze die verschillen moeten interpreteren en vooral hoe ze die moeten gebruiken om de dans mee vorm te geven. 

Omdat hij naast het schilderen en dansen ook de didactiek tot kunst verheven heeft, is hij uitermate in het bedenken van manieren waardoor de bezoekers van zijn lessen de inhoud nooit meer vergeten. Een van de leukste voorbeelden is te zien in het bijgevoegde fragment waarin Murat drie mensen uitnodigt om op basis van de muziek een pantomime te spelen die kan dienen als inspiratie voor hoe de tango kan worden gedanst. De muziek is Tango Guapo van Lucio Demare. De opname vond plaats in 2015 tijdens het Phantastango festival in Pfännerhall in Sachsen-Anhalt. Het filmpje zou wat mij betreft verplichte kost mogen zijn voor alle beginnende tangodansers.